Uputstvo za upotrebu

uputstvo za upotrebu jaja japanske prepeliceU preventivnoj i terapijskoj upotrebi jaja japanske prepelice konzumiraju se sirova, a lekovita dejstva imaju samo oplođena jaja. Rok upotrebe jaja u sirovom stanju je 60 dana, a nakon toga mogu se jesti pržena ili kuvana. Čuvaju se na temperatuti od 0 do +4 stepena Celzijusova.

Jaja japanske prepelice koriste se kao pomoćno sredstvo u lečenju raznih bolesti. Mogu se jesti i ako se uzimaju lekovi, osim ako je u uputstvu za upotrebu leka navedeno da se u toku terapije lekom izbegavaju belančevine ili ako je lekar zabranio uzimanje belančevina u toku terapije određenim lekom.

Konzumiraju se sirova, cela dnevna doza zajedno žumance i belance, na prazan stomak 30 minuta pre obroka. U toku terapije ne treba konzumirati alkohol, a terapije jajima mogu se ponavljati posle pauze.

Prva tri dana terapije jajima japanske prepelice konzumiraju se tri jaja odjednom, od četvrtog dana pa na dalje konzumira se pet jaja odjednom.

Za prijatniji ukus terapije, po želji se dodaje šećer, med, sok od pomorandže, sok od limuna, vanila, cimet, kakao i slično. Dijabetičari moraju biti oprezni sa dodavanjem meda ili šećera.

Osobe koje imaju osetljivu žuč moraju oprezno početi sa terapijom, jedno jaje dnevno i uvek u isto vreme. Postepeno treba da povećavaju broj jaja, ali ne smeju uzimati više od četiri jaja na dan. U slučaju da žuč loše prihvati jaja, terapiju treba prekinuti.

Mala deca do tri godine uzimaju dva jaja, deca od tri do pet godina treba da piju tri jaja dnevno, a uzrast od pet do deset godina konzumira četiri jaja na dan. Stariji od deset godina konzumiraju pet jaja kao i odrasle osobe.

Dva meseca posle terapije, terapija jajima japanske prepelice može se ponoviti na isti način i sa istom količinom jaja. Prve godine poželjno je primeniti dve terapije a da ne prođe više od šest meseci.

Podeli